Udbytte aktier – Hvorfor?

Investerer man i aktier vil nogle af dem udbetale et udbytte. Nogle betaler månedligt, kvartal eller årligt udbytte. I Danmark sker betalingerne ofte kun en gang om året. Når virksomheden betaler udbytte falder aktie kursen næsten altid med det samme som der udbetales i udbytte. Ejer man danske fonde udbetales der også et årligt udbytte.

Vi kan personligt godt lide udbytte aktier og det er der flere grunde til. De udbytter man modtager kan man enten bruge som man har lyst til, eller man kan geninvestere pengene i en eksisterende eller ny aktie.

Fordele udbytte aktier.

  • Når markedet falder klarer udbytte aktier sig ofte lidt bedre
  • Mange selskaber hæver udbytte hvert år, og har gjort det i mere end 25 år (aristokrats).
  • Starter man med en udbytte procent på 3% kan man over årene ende med en meget højere “yield on cost”, hvis firmaet hæver udbytte.
  • Det kræver mindre tid, man skal ikke prøve at forudse den næste vinder, man investere i selskaber som tjener gode penge, og forventeligt vil gøre det i mange år fremover.
  • Mange udbytte selskaber har eksisteret i utroligt mange år, såsom Coca cola, Pepsi mf. og man må forvente de eksistere mange år endnu. Det er firmaer som tjener gode penge og giver dig noget af deres overskud. Investeringen må derfor formodes at være mere sikker end hvis man investerede i et nyopstartet selskab.
  • Værdistigningen vil ofte være lavere end vækstselskaber, da noget af værdien udbetales til aktionærer i stedet for at blive geninvesteret i selskabet.
  • Man kan bruge udbytter til at betale lidt, eller det hele af ens leveomkostninger, afhængig af den investerede formue. Man slipper derfor for at skulle sælge ud af aktier.

Ulemper ved udbytteaktier

  • Man bliver beskattet af udbytte, og udskyder derfor ikke skatten til den dag man sælger.
  • Det er de færreste udbytte aktier hvor aktien pludselig stiger flere 100%.
  • Aktierne stiger ofte mindre end vækst aktier. Risikere lavere afkast.
  • Udbytte kan blive reduceret eller helt forsvinde i tider hvor det går dårligt for virksomheden/verdensøkonomien.
  • Hjemsøgning af udbytte er besværligt. Nogen lande har Danmark en aftale med at de kun trækker 15% i skat også resten i Danmark(nogle lande er skatten 0%). Vil du undgå dobbeltbeskatning kan du (2023) købe aktier fra: Danmark, England, Sverige, Luxembourg og USA. Husk skatten betales i det land virksomheden hører til og ikke nødvendigvis fra den børs du køber den. Nordea har dansk notering men dobbeltbeskattes (med mindre du har nordnet). Aroundtown er på den tyske børs men hører til i Luxembourg. Læs op på dette før du køber en aktie.

Der er sikkert mange flere fordele og ulemper, du kan jo smide en kommentar hvis du har flere fordele og ulemper.

Vi investere primært i udbytte aktier og danske fonde. Vi har de fleste udbytte aktier på vores aktiesparekonto, og dette skyldes at udbytte her bliver beskattet til 17% i stedet for 27/42%. Det koster selvfølgelig lidt i valutaveksling når det er udenlandske, men har regnet frem til at det kun er et lille beløb. Vi har Saxobank og får vi 100kr i udbytte er valutavekslings gebyret 50øre. Så det går nok 🙂 Vi sælger sjældent nogle af aktierne så vi sparer lidt på omkostningerne der. Vores aktier rykker sig så mindre både op og ned. Det har de i hvert fald gjort indtil videre. Dette kan være en fordel da vi beskattes årligt af værdien. Har man f.eks. en aktie som stiger utroligt meget, og man virkelig tror på selskabet, og derfor ikke sælger ud, kan man risikere man betaler en masse i skat hvorefter aktien falder til jorden igen.

Er du interesseret i udbytte? Leg lidt med denne lommeregner Dividend Calculator | Calculate Investment Growth Returns (marketbeat.com)

Hvis man investere 100.000 i 25 år og har en udbytte procent på 3.5% og betaler 17% i skat. Vil man årligt modtage 20.000 kr. i udbytte. Ens værdi vil være over 450.000 kr. og man vil på de 25 år have modtaget over 200.000 kr. i udbytte. Det vil kræve man har spredt sin risiko, udbytte hæves med 4% om året af selskaberne og kursstigningen ligger på 3% om året, og at man geninvesterer alle udbytterne. Disse tal kan være højt eller lavt sat, kun tiden vil vise dette.

Husk at gør din egen research. Vi påtager os intet ansvar.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *