Investering

Tiden har vist at aktiemarkedet gennemsnitligt stiger ca 7 % om året. Det kan derfor være en god ide at investere dele af sine penge for at opnå et afkast, i stedet for opsparingen i banken som typisk forrentes med få procent. Bemærk at der er ingen garanti for afkast på aktiemarkedet, og at man kan miste mange penge, især hvis man træffer panik valg.

Først vigtig viden. Forskellen på Etf og fond.

Begge investere i mange selskaber. Typisk fra 100 til 1000. Du får dermed spredt din risiko med det samme.
En Etf er en udenlandsk fond, og har ofte ret billige omkostninger, f.eks. 0,20% årligt. Man betaler vekselomkostninger og man beskattes af værdistigninger hvert år.
En fond handles i DKK og der er ingen vekselomkostninger. Man beskattes når man sælger, også er omkostningerne typisk højere f.eks. 0,50 årligt og der kan være ind og udtrædelses omkostninger.

Den nemme investering. (God til begyndere)

Opret en aktiesparekonto hos saxobank(de er de billigste) og indsæt det du kan undvære eller de lidt over 100.000 kr. Invester penge i ETF’er som er på skats positivliste (søg google). Vælg enten af investere i en eller flere Etf’er over tid eller på 1 gang. Et eksempel på en god etf kunne være: iShares Core MSCI World UCITS ETF (ACC)
Grunden til at det er en god ide at vælge Etf’er på aktiesparekontoen er at denne konto betaler man skat af hvert år i januar hvis ens værdi er steget, uanset om man har solgt eller ej. Eft’er beskattet efter lagerprincippet og beskattes derfor også årligt. Husk at vælge ETF der er akkumellerende (Acc) så udbyttet ikke udbetales, men geninvesteres i eft’en så du sparer vekselomkostninger.

Trin 2

Opret en månedsopsparing på Nordnet og handle fonde eller eft’er for 10 kr. hver måned. Den kan investere for 500 til 50.000 kr hver måned. Dette kaldes også dollar cost average, og betyder at man køber når markedet er lavt men også når det er højt. Dette er jeg stor tilhænger af, da man aldrig rigtigt ved hvad vej markedet skal.

Har du Danske Bank kan du benytte deres månedsopsparing og handle helt gratis. Det er nemt og du bestemmer selv hvilken dag på måneden du ønsker at handle. Ifølge nogle undersøgelser er markedet gennemsnitligt lavest d. 13, 14 og 15 i måneden. (Lav evt. din egen researche) Bemærk du kan kun handle Danske Banks egne fonde.

Trin 3.

Har du stadig lidt til overs og der er et selskab du virkelig tror på i fremtiden, så kan du smide lidt af pengene her. Bare husk der er mere risiko ved at investere i enkelt selskaber.

Den lidt mere svære investerings strategi. (Aktiesparekonto)

Istedet for at købe Etf’er på aktiesparekontoen køber du udbytte aktier. Udbyttet du får bruger du til at købe nye udbytte aktier. For hvert år der går vil du i teorien få mere og mere udbytte. Tid er vigtig, for over tid kan udbytterne stige og du kan derfor få en pæn gevinst du kan hive ud hvert år.

Vær opmærksom på følgende.

  • Invester kun i selskaber som Danmark har en dobbeltbeskatningsaftale med, for ellers risikere du at betale for meget i skat og skal hjemsøge om skatten. Dette er besværligt og bøvlet da det ofte er små udbytter.
  • Hav gerne også danske udbytte aktier, de er billigere at købe og der skal ikke betales vekselgebyr på udbytter.
  • Tjek om firmaet egentlig har penge til at betale dig et udbytte, høje udbytter financierers nogen gange med gæld, også vil firmaet på et eller andet tidspunkt stoppe med at betale dig udbytte, også falder aktie kursen typisk.
  • Mange firmaer har gennem året hævet udbyttet. Over tid kan dette betyde at hvis du startede med at få 100 kr, er dette udbytte efter en del år steget til 150 kr.
  • Din tidshorisont bør være minimum 10år.
  • Lad være med at sælge når markedet falder, det dejlige ved udbytte er at det ofte også udbetales selvom markedet falder. Har du solgt når du måske ikke med når markedet stiger igen.
  • Du bør vælge udbytte aktier i flere valutaer samt sprede dig til flere brancher for at sprede risikoen.

Den svære investeringsstrategi.

Her daytrader du. Dette kan jeg ikke anbefale. Et ordsprog siger. Time in the market, beats timing the market.